Salkkuni

maanantai 18. heinäkuuta 2016

Paljonko tarvitaan taloudelliseen vapauteen?

Tähän kysymykseen on varmasti yhtä monta vastausta kuin vastaajaa. Kaikki riippu periaatteessa siitä paljonko tarvitsee rahaa oman elintason ylläpitoon ja kuinka suurta tuottoa saa pääomalle. Moni blogaaja on kirjoittanut säästämisasteesta ansiokkaasti joten en nyt siihen syvenny tarkemmin.


Monesti puhutaan 4 % turvallisesta tasosta, eli jos varat olisi sijoitettu kulutehokkaasti esimerkiksi indeksi ETF:ään, niin säästöistä voisi joka vuosi nostaa 4 % ilman, että alkuperäistä pääomaa syödään. Tässä on myös otettu huomioon inflaatio eli ostovoima säilyy ennallaan ajan kuluessa. Tämä varmaan olisi helpoin strategia ja ei vaadi aktiivista salkun hoitamista. Laskenta on myös helppoa, jos tarvitset esimerkiksi 24 000 € vuodessa haluamasi elintason ylläpitoon niin se tulee kertoa 25 (100/25 = 4) niin saadaan tarvittavaksi pääomaksi 600 000 €. Verot pienentävät nettotuloa jonkin verran, mutta tässä esimerkissä niiden vaikutusta on hankala laskea.

Omat nettotuloni ovat jonkin verran alle 2 000 € kuukaudessa ja tästä rahasta olen pystynyt normaali kuukautena säästämään yleensä 500 - 800 € eli jos en haluaisi jatkaa säästämistä tai pitää mitään turvamarginaalia, tarvitsen nykyisen elintasoni ylläpitoon noin 1 200 - 1 500 € nettotulot. Haluan kuitenkin ylläpitää turvamarginaalia ja korkeampaa elintasoa Olen asettanut tavoitteeksi saada sijoituksista vähintään 2 000 € nettokassavirtaa. Tämä joko osinko-, vuokra- tai korkotuloina. Lisäksi tavoitteena on pitää erillistä salkkua missä haetaan korkeammalla riskillä arvonnousua ja sitä kautta pääomien ja elintason nostamista tulevaisuudessa.

Taulukossa on esitetty pääoma ja siitä saatava vuosittainen brutto- ja nettotuotto eri tuotto-%. Lisäksi on myös laskettu kuukausittainen nettotulo, laskelmassa on otettu huomioon progression muutos 30 000 euron pääomatulon ylittävältä osalta. Laskelmassa on oletettu tuoton olevan osinkoa, osinkotuloista 85 % on veronalaista ja 15 % on verovapaata


Tulen avaamaan sijoitussuunnitelmaani tarkemmin myöhemmissä kirjoituksissa, mutta tiivistettynä tarkoitus on hakea maksimaalista tuottoa pääomalle ja kun se saavutta kriittisen massan, niin sitä aletaan siirtämään kassavirtaa tuottaviin kohteisiin. Tavoitteena olisi sijoituksille saada 6 % osinko- tai vuokratuottoa. Tämä tarkoittaisi noin 550 000 € salkkua. Lisäksi minulla on tarkoitus pitää osa rahoista tuottohakuisemmissa sijoituksissa joiden avulla ajan saatossa kokonaisvarallisuus nousisi tuonne "maagiseen" 1 000 000 €.



5 kommenttia:

  1. Mukava nähdä, että joku suomessakin vaivautuu tällaista blogia pitämään! Itse pelailen alle 10k pääomalla, joten nämä itsenäisyysajatukset on vain kaukaisia haaveita. Mielestäni kuitenkin hyvinkin tavoittelemisen arvoista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se pääoma sieltä kasvaa ajan myötä. Ensimmäinen 10k on vaikein, seuraavat tulevat sitten paljon helpommin. Aika on paras ystävä tässä hommassa.

      Poista
  2. Hyvää asiaa. Samanlaisia laskelmia on tullut itsekin tehtyä ja todettua, että matka on vielä pitkä tavoitteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä, on viihdyttävä laskea. Pysyypähän vähän kartalla tavoitteista ja missä mennäään.

      Poista
  3. Talletin tuon erinomaisen taulukon. Olet hyvä esimerkki siitä, että jokainen on oman onnensa seppä. Alku on kuitenkin useimmilla hidasta isoista prosenteista huolimatta. Aloitin itse noin 20v sitten miltei nollasta ja aina ilman velkavipua. Salkkuni on vasta nyt noin 400000€, ja tavoite on 2000000€. Onneksi ansiotuloista jää nykyään todella paljon säästöön, joten ei mitään hätää, vaikkei aina kultasuoneen osuisikaan.

    VastaaPoista