Salkkuni

maanantai 1. elokuuta 2016

Kuukausikatsaus heinäkuu 2016


Nyt on saatu taas yksi kuukausi päätöksen ja aika katsoa miten salkku on kehittynyt. Koska kyseessä on ensimmäinen katsaus, niin otan vertailukohdaksi 31.12.2015 ja tästä eteenpäin tulen päivittämään tilannetta aina kuukauden välein.


Mietin pitkään, miten olisi järkevintä laskea tuottoa ja arvonnousua. Päädyin antamaan 31.12.2015 ajankohdalle salkun arvoksi 100 ja sitä käytetään vertailukohtana. Jotkut blogarit ilmoittavat salkun arvon täysin euromääräisesti, mutta toistaiseksi minulla ei ole siihen pokkaa.

Vuoden seitsemän ensimmäistä kuukautta ovat olleet historiallisen hyviä. Olin varautunut kaivossektorin laskun jatkumiseen vielä 1 - 2 vuoden ajan. Tarkoitus oli ostaa kuukausittain  ajallisesti hajauttaen laskeviin kursseihin, mutta markkinat alkoivat nousemaan rajusti tammi-helmikuussa. Tässä vaiheessa nakkasin sijoitussuunnitelman romukoppaan ja aloin ostamaan agressiivisesti osakkeita jotka mielestäni tarjosivat parasta arvoa.  Tarkoitus oli mm. hankkia Pure Goldia ja Bear Creek miningia lisää jos vain hieman laskevat, koska n. 20 - 30 % nosuseet osakkeet tuntuivat kalliilta, kuinka väärässä olinkaan..

Salkku 31.12.2015:


Tässä vaiheessa olin jo alkanut siirtämään omaisuutta kohti kaivossektoria. Olin myös asettanut stop-lossit Bittiumille ja Comptelille. Molemmista firmoista pidän edelleen, mutta suhteessa moneen kaivosyhtiöön ne tuntuivat kalliille tässä epävarmassa markkinatilanteessa. Olin jo suurimman osan myynyt molemmista, mutta halusin siirtää  osan verojen maksusta vuodelle 2017. 1. pörssipäivänä 2016 molemmat stop-lossit laukesivat ja käteispaino kasvoi suunnitelman mukaisesti.

Salkku 31.7.2016:


Tässä nähdään kuinka elämää mullistavia muutoksia on mahdollista saada aikaan, kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kautta linjan satojen prosenttien tuottoja seitsemän kuukauden aikana. Tämä  nousun voimakkuus yllätti minut täysin, olin valmistautunut pitämään ja ostamaan lisää osakkeita laskeviin kursseihin muutaman vuoden ajan. No historiaan peilaten tämä on ihan normaalia käytöstä juniori kaivosyhtiöissä. Ensin indexin arvosta sulaa 80 % ja sen jälkeen noustaan satoja prosentteja.


Tässä vielä vertailu salkun kehityksestä suhteessa kultaan, Toronton venture listaan ja Junior Gold Miner ETF:ään. Toistaiseksi ollaan voitettu indeksi kivalla kaulalla, katsotaan mitä loppuvuosi tuo tullessaan.2 kommenttia:

 1. Täytyy kyllä ihailla tuota ajoitustasi mainareihin ja suorastaan Druckenmillerimäistä aggressiivisuutta. Ei se pelaa joka pelkää, ja jos löytää vain yhden kohteen, jossa on oman logiikan mukaan arvoa tarjolla, miksi hajauttaa muualle? Bongasitko jonkun yksittäisen tapahtuman/ilmiön, joka sai ostopäätöksen kypsymään?

  Itse olen pitänyt salkussa (vähän vainoharhaisena?) finanssikriisin aatosta lähtien fyysisiä jalometalleja. En ole kriisin alusta asti jaksanut uskoa siihen, että velkaongelmaa voisi korjata holtittomalla lisävelanotolla. Nyt alkaa tämä oivallus puskea läpi myös sijoittajien valtavirtaan ja sekös näkyy mukavasti mainareissa.

  Koska olin liikkeellä todella ajoissa, metallisijoitukseni ovat plussalla sen verran, että voin kehuskella peitonneeni HEX-indeksin vuodesta 2005 :-)

  Mainareita aloin ostella viime syksynä kun herra nimeltä Fred Hickey esitti RealVisionTV.com-videopalvelussa erittäin perustellun casen mainareiden puolesta. Nyt jalometalliaiheisesta salkusta on about kolmannes mainareita. Jos haluat seurata erittäin ansiokkaita ammattisijoittajille suunnattuja esityksiä, joista useat käsittelevät myös kultaa, tutustupa tuohon palveluun. Viikon saa tutustua ilmaiseksi ja sen jälkeenkin hinta on taalan per päivä.

  Mikä muuten on exit-strategiasi mainareille? Itse holdaan ainakin niin kauan kuin rahan printtausta kiihdytetään globaalisti ja/tai reaalikorko pysyy miinuksella. Jos jossakin vaiheessa dow:gold -suhdeluku tipahtaa noin ykköseen, siirryn viimeistään takaisin "normaaleihin" osakkeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo ajoitus on osittain aika tuuripohjainen, aloin ostelemaan rankemmin n. vuosi sitten ja siitä vielä 6kk laskettiin pulkkamäkeä. Olin henkisesti valmistautunut odottamaan pari vuotta ennen isompaa käännettä. Jos jonkin omaisuuslajin hinta on laskenut kautta linjan 80 - 90 % niin se voi tarjota hyviä mahdollisuuksia jos ymmärtää taustat laskun takana. Lisäksi kullan turvasatama kysyntä kasvaa kriisien aikana.

   Fyysinen metalli on hyvä fear trade ja mainarit taas greed trade, itsellä ei valitettavasti ole fyysistä metallia omistuksessa mikä vähän harmittaa, tietenkään vielä ei ole myöhäistä ostaa, mutta pitäisi irroittaa kapitaalia muista osakkeista.

   Täytyy tuohon palveluun tutustua, ei ole itsellä entuudestaan tuttu. Oma exit-strategia vielä mietinnässä. Viimeistään silloin kun valtamediassa suositellaan kaivosyhtiöihin sijoittamista ja saan päivittäin kyselyitä ja ehdotuksia johonkin yritykseen sijoittamisesta. Lisäksi nuo erinlaiset gold/silver, HUI/gold ja Dow/gold ratiot voivat toimia hyvinä indikaattoreita. Myös siinä vaiheessa jos kävisi optimaalisesti, että nähtäisiin 2008 tyyppinen romahdus osakemarkkinoilla ja osakkeet tuntuisivat halvalle vaihtoehdolle, alkaisin siirtämään rahojani sinne.

   Poista